Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

torsdag 19 juli 2012

...inte alltid som man tänkt sig...

Nu blommar hon äntligen - kaprisen (Capparis spinosa)
Nu blommar det och mognas det och växer det och plockas det och rensas det och kokas det och....
 
...här kommer en samling iakttagelser jag gjort under veckan som gått.
Det är kul med olika sorters morötter

Pesto mitt i vitlöksskörden
Årets svampsäsong har börjat med en rejäl rivstart - jag har aldrig sett så mycket kantareller som i våra omgivningar nu. Fast då måste jag direkt erkänna att jag under 40 år på västkusten aldrig lyckats med att hitta just särskilt många gula kantareller. Men i alla fall. Nu står de där så gula och granna.
Att leta efter och plocka svamp är en del av mitt livselixir. Dofterna, ljuden, förväntan, sökandet och  DÄR kolla wow YES... då sätter radarn igång - finns den en finns det fler... och mina ögon söker febrilt av omgivningarna samtidigt som jag försöker plocka alla de rara godingarna. Jag vet att det är bäst att plocka och putsa dom i skogen men tyvärr är min sökmotor för ivrig att det blir kanske några barr, gräs, blad och jord med i korgen... Men å andra sidan gillar jag att rensa svampen i lugn och ro där hemma där ingen eventuell svamp distraherar mig...
Det har plockats in svarta vinbär. Årets skörd är definitivt mindre än förra året. Våra buskar har tyvärr drabbats hårt av mottlarver i år. Jag tyckte jag var så noggrann förra året med att ta bort alla äckliga nätinspunna bär men det verkar inte ha hjälpt ett dugg. Jag försöker ta bort allt drabbat, men någon dag senare när det skall plockas fler mogna så har det hunnit spinnas ännu ett litet näste.
Årets skörd skall pressas till juice som sedan skall jäsas (med honung) tills det bli alkohol och som sedan skall brytas ner av ättiksyra till vinäger.
Charlie ville hjälpa till och tog stolen som jag tagit med för att spara ryggen en smula - men vad gör väl det?... han är ju så snygg där...

Tomaterna har Änterligen börjat mogna... Jag hade nästan slutat tro att det var möjligt. (Jesper säger att jag sa samma sak förra året...) Det kanske är det där med Tålamodet....













Nu har även pelargonen (Pelargonium hortorum) Black Velvet Rose börjat bekänna färg. Nu börjar bladen bli riktigt mörka och läckra. Blommornas färg är som ett läppstift från 70 talet.
Pelargon (Pelargonium hortorum) Black Velvet Rose
Det blir inte alltid vad man tänkt sig...





















I krukorna med sådder från en påse med Citronkatteurt/Citronkattmynta (Nepeta cataria var. citriodora) som skulle ha lila blommor så har det dykt upp två varianter i krukorna (en vitblommande kattmynta), var för sig väldigt fina, men den som smakar och doftar mest citron är inte citronkattmyntan.. VAD ÄR DET?
Detta skulle vara Citronkattmynta - Vad är det?
Dessa vackra konservglas från flera olika glasbruk fick jag idag av två vänner. Skall nu hitta metallklämmor till de fantastiska glasen nu. Någon som vet på rak arm?

måndag 9 juli 2012

Varning för starka dofter...

Kryddskörden är igång. Vår innergård består av ett hav av oregano (origanum vulgare) , isop (hyssopus officinalis) , timjan (thymus vulgaris) och johannesört (hypericum perforatum). Igår gjorde vi ett tokstarkt örtsalt som skall spädas ut ordentligt. Det är så härligt att kunna spara och förädla dessa  flyktiga smaker och dofter som ger krydda på tillvaron....
Det har varit så varmt ute de senaste dagarna att det ha r känts svalt inne i växthuset... och på tal om det så... där inne växer både det ena och andra till sig.

En skön bukett med olika basilikasorter (ocimum basilicum)


En djungel av tomatplantor
Men jag har känt mig lite hotad den senaste tiden... Potatisen verkade må såååå bra... I tisdags, en dag med extrem fuktighet och tryckande värme... tidiga tecken på bladmögel på flera sorter. Ghhhaaaa klippklippklipp, samlasamlasamla - andas... Det ser så corny ut i potatislandet, men så får det vara nu.


Ett annat hot som jag gått och ruvat på är det där härligt (!) frodiga marktäckande ogräset som doftar så gott när det rycks upp och som har frodat till sig så skrämmande mycket sedan det slogs senast... Jag vill gärna ha namn på mina eventuella fiender och efter en snabb titt i "Största trädgårdshjälpen om skadedjur & ogräs" av Susanna Hultin och Gunnel Carlson stillade jag min okunskap. Lomme (capsella bursa pastoris) var namnet. Efter lite läsning reste sig håret på armarna - Varje planta producerar i genomsnitt 4500 frön (hick!). En stor del av vår obrukade/gröngödselodlade åker består till betydande del av detta. Tröttheten spred sig i kroppen... de delar som jag förmått rensa är minst sagt marginella. Nu funderar vi på hur vi skall förhålla oss. Värmen och blinningar och bromsar gör det omöjligt att röra sig på åkern. Ett litet suck måste jag faktiskt få klämma in.
Lomme (capsella bursa pastoris) - suck

Nu över till trevligare saker. På onsdag skall min kära vän hämta en del av mina alster för att ställa ut i hennes "utställningslokaler". Hon har återigen byggt ett makalöst hus med tillhörande biutrymmen på Resö i norra Bohuslän. Två nyflätade andehus åker med.

Avslutar med två bilder på nya potatisbekantskaper ur landet som överraskat oss stort denna veckan. Överst Red Duke of York (lagd i jorden till Rage against the machine RATH) och nederst Mimi (lagd i jorden till Welcome to the Infant Freebase med TSOOL).


måndag 2 juli 2012

hemma igen...

Thalamis planteringsbord
Vad är väl en vecka? Hur lång tid är det egentligen och hur mycket kan hända?
Vi tog flyget till Kreta på midsommardagen för att återse Stella med familj i Almyrida. Jag besökte Almyrida, en liten by på Kretas norra del, för första gången redan på 90-talet och har återvänt för att njuta av lugnet, de salta baden, naturen och Stellas utmärkta kokkonst ett stort antal gånger. Restaurang Thalami som familjen driver är den bästa i Grekland enligt mig (har en gedigen research bakom mig...). Giannis, en av sönerna sköter servicen, den andre brodern jobbar i köket med mamma Stella och har en gård där han föder upp bla lamm och kaniner som serveras på restaurangen. Matrester går till hönsen och pappan odlar grönsakerna bakom restaurangen... Kan ni ana att jag gillar helheten? De har två stora topputrustade lägenheter som de hyr ut. Om någon vill veta mer - kontakta mig eller kolla in deras hemsida Thalami
När vi skulle fara hemåt i lördags kom Stella med sticklingar och en sådd av rocca... gissa om jag blev rörd och tacksam? Tilläggas skall att jag pinsamt nog inte talar grekiska och Stella talar sparsamt med engelska så det gäller att smaka och dofta sig fram.
Hälften fick gå som handbagage och hälften lindades in ömt i bagaget för att sprida riskerna så att säga. Säkerhetspersonalen på flygplatsen log och såg förstående ut när jag förklarade att jag var tvungen att få med mig dyrbarheterna hem...

Kvistar av mynta (?),  jasmin (Jasminum), mynta (?) och en sagolikt god och mild basilika (basilicum ?)
Titta vad som klarade sig genom säkerhetskontrollen - Rocca!

Dessa rotade sticklingar av drog Stella upp ur jorden till mig! Nu står de och hämtar sig i ny jord i växthuset
Nyskördat i en matbutik
Vackert ogräs!
Blommande kapris (Capparis spinosa)
Hemma igen möttes vi av de goda människorna, som gjort det möjligt för oss att lämna djur och grödor för en veckas semester - och av en imponerande växtlighet... Jösses! Tänk när man är bort en vecka så blir det brutalt hur mycket det hinner växa på bara sju dagar mitt i sommaren!!! Tomaterna är över två meter höga! Basilikan skördeklar... mogna svarta vinbär och smultron... SÅ MYCKET OGRÄS!!! ...och i skogen plockade vi en liter finfina kantareller i går...
Pelargonium Australe i förgrunden och knoppande kapris
Borstnejlikor (Dianthus barbatus) och krolliljor (Lilium martagon)
Supersnygg blomma av sparrisärt (Tetragonolobus purpureus)
Frösådder från förra året... spontan plantering...
Borta bra men hemma bäst sa jag ändå lite tyst när vi kom hem... Det var första gången som vi var ifrån gården så länge som en vecka och jisses amalia vad jag saknade...djuren, växterna, fåglarna och allt det där som är hemma för mig.