Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

lördag 11 januari 2014

Naturen inspireras och inspirerar

Hybridolvonet (Viburnum x burkwoodii) har öppnat en del av sina knoppar. Ger hopp och inspiration.
Snödroppar (Galanthus nivalis) och andra lökväxter har kommit i dagen och förutom de nickande vita snödropparna så blommar även vintergäck (Eranthis hyemalis).
Tibasten (Daphne mezereum L.) är sprickfärdig och mâchesallaten eller vårklynne som jag precis fått lära mig att den heter (Valerianella locusta) växer till sig.
Maskarna finns precis under jordytan. Skördade de sista kilona med jordärtskockor härom dagen. Sparar en del som utsäde (tack tack Anette för denna gudagåva).
I hönshuset har det börjat dyka upp ljusgröna och ljusblå ägg. Det är vår eller våra isbarhönor som börjat lägga finfina snyggägg (Snövit, den kritvita misstänka albinohönan har jag inte lyckats ta på bar gärning i redena så jag vet inte ännu vad hon är för sort!). Jag hade jordiga handskar på mig när jag plockade in äggen på bilden nedan - därav jorden på det i övrigt snygga skalet.
Vädret har gjort att till och med vår gammelhöna Lola, en mycket mogen lohman har blivit inspirerad och lagt två ägg (det bruna jätteägget) på tio dagar. Innan har hon lagt ett ägg på 1,5 år... Främst till vänster ett av Edit Piafs ägg, en av våra holländska dvärghönor. Jag har alltid drömt om att det skall se sådär ut i vårt äggställ. Olika färger och storlekar - inspirerande mångfald helt enkelt!
I växthuset hat jag grävt ner en del krukor med sticklingar och halvkänsliga raringar. Rosmarin, timjan, dragon, salvia, törnrosas kjortel (med brudslöjan...), romersk kamomill, lavendel och lite mer smått och gott. När kylan slår till sveper jag in allt i fiberduk.
Här är det olivörten, vietnamesisk koriander som får stå i sand. På detta sätt så klarar de sig bättre än om de står ovan mark då kylan kommer åt att kyla mer.
Nedan syns taniga sticklingar från Mullbär (Morus Nigra) som jag satte i somras. Hoppas att någon tar sig. Har några aspiranter på livfulla skott...
Det inspirerande vädret har fått mig att så en  del perenner. Att stå i växthuset och greja när regnet smattrar är mycket tillfredsställande. Jag har ingen belysning tänd utan jag tänker mig att detta är en enklare variant av stratifiering. Skall bli ruskigt spännande att se om något behagar gro. Bla lavendel (lavendula augustifolia), skärmlavendel (Lavandula stoechas), treblad (trillum) mm.
En bilfärd till Knäbäckshusen på Österlen från oss tar ca 75 minuter. Vi hälsade på vänner och passade på att strosa och plocka stenar på den fantastiska stranden. Ett oplockat äppelträd lyste upp.

I horisonten syns Stenshuvud.
Havet såg lockande ut men jag hade ingen handduk med mig så det blev att hoppa över ett dopp (hahahahaha)...
Det är ju ingen överdrift att påstå att det är ordning och reda i äppelodlingarna. Fint med björkarna som klipps hårt och som fungerar som vindfångare.
Våra vänner håller på att renovera och skapa ett paradis till sig. Bla har de beskurit denna järnek som jag aldrig sett maken till i grovlek innan.
Titta på golvet i här nedan. Notera att det lyser under glaset i luckan i golvet.
Kolla in vilken otroligt fräck lösning de hittat på!!!  En vinkällare/pelargonförvarning... De är makalösa på att inreda och renovera/hitta på snygga och spännande lösningar. Kolla också in bokhyllan på bilden ovan, gjord av en gammal äppelstege...
Avslutar med piplöken som stretar på och förgyller vår mat. Jag vet att det snart kommer dundra till med vinterväder men jag njuter kopiöst av det milda vädret så länge det går. Planterade några kilo vitlök igår tex.