Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

lördag 22 februari 2014

Årets första RAMSLÖKSSKÖRD!

Vi kände oss nästan övermodiga när vi tre åkte iväg för att, fastän det vore otroligt, ta oss en liten titt efter ramslök.
Det borde inte vara möjligt med tanke på att det är den 22 februari, meeeen när önskan är stark så gör man det ändå. När vi strax efter framkomst kunde konstatera att det stack upp små näpna blad var lyckan total - det blev närmast en eurforisk stämning! Vi hojtade åt varann i bokskogen och hoppade (nåja - vissa ystrare än andra) från tuva till tuva... Vi plockade en liten bukett och kände oss segerrusiga - VÅREN ÄR HÄR!!! Årets första vilda klorofyll kunde sedan tillagas med varsam hand i tacksam sinnesstämning. 
 
Vårvild lerpottesill 
2 personer
2 fileer hackad matjesill i botten på en vacker form
4 små kokta och hackade ägg uppe på sillen
En vårrusig näve med ramslöksskott, fint hackad överst
Generöst med nymald vitpeppar
En rejäl klick brynt smör som hälls över hela härligheten
 
Velbekommen!

Ps i kväll blir det Chicken Thai som toppas med resten av ramslöken för den här dagen...

torsdag 20 februari 2014

Hopplöshet och naturens hoppfullhet

Vi har sedan i oktober kämpat i en Kafkaliknande mardröm för att bla få tillstånd att installera en ventilation i mejeriet för att fortsätta kunna ysta ost. För att inte bli helt tokig under tröstlös väntan försöker jag koncentrera mig på den tillfälliga och tidiga våren. Tex när akelejan (Aquilegia vulgaris) tittar fram i böset från i fjol.
Massor med kronärtskockorna (Cynara cardunculus) Romanesco, Imperial Star och Violetta de Choggia tittar mangrant upp - en albino också - min första. Intressant att se hur länge den orkar överleva.
Andmaten (Lemna minor) som på Skånska även kallas Annamat, för en vecka sedan som tappert inväntar att isen på dammen smälter. Nu är allt smält efter temperaturer på 5-8 grader. I växthuset mellan 5-20 grader.
 Ängsbräsman (Cardamine pratensis L.) detta finfina ogräs som vi avnjuter som sallad.
 Chiliplantornas ivrighet känns uppiggande - många plantor...
 Hasselns (Corylus avellana) hanblommor blommar.
 Jordmandeln (Cyperus esculentus) skjuter i höjden.
 Julrosorna (Helleborus niger) blommar.
Klotamarant (Gomphrena globosa L).eller klotklöver som min farmor kallade denna frösådda skönhet som jag fick frön av farmor runt 1990 (som hon i sin tur fått i arv). Första åren blev det fina tuvor med söta blommor. Några år blev det inget och vissa år lite grann. Jag sparade några klot varje år men som sagt ojämn insats av oss alla. I vintras hittade jag en burk med torkade blommor i en gammal flyttlåda - säker 20 år gammal!!!... Jag smulade några klot mellan fingrarna i jorden och vattnade - och titta - några skott!
Skärmlavendel (Lavandula stoecha) och vanlig lavendel (Lavandula angustifolia) spirar efter en stratifiering (några veckor i vattnad jord ute i kylan)
Krokusarna (Crocus)och snödropparna (Galanthus nivalis) matchar varann - när solen inte lyser är krokusarna så näpna - som blyga violer ...
 Mossan på stengärdsgården runt gården glädjer mig särskillt.
 En tidig morgon är färgerna inte vakna och naturen är svartvit.
 Tea tree skall bli kul att se hur den tar sig från de mikrosmå skotten som nu syns.
 Tibasten (Daphne mezereum L) slår ut.
 Trädgårdsnattviol (Hesperis matronalis)...
 Röksalvia (Salvia apiana) och vattenkrasse (Nasturtium officinale)...
 Wasabi och orange stockrosor (Alcea rosea)....
På återseende?

onsdag 5 februari 2014

Glädjegroddar som skräms

Upptäckte till min enorma glädje att några av frösådderna tittade upp rekordsnabbt. Högljutt tjoade jag i tvättkällaren vid upptäckten av att wasabi och annat spännande visade sig. Så högljutt att Jesper som passerade på utsidan rusade ner och slet upp dörren i tron att något allvarligt hade hänt - och det hade det ju mumlade jag skamset, när jag insåg att jag skrämt honom...
Här kommer några bevis på glädjefnattet. Mexikansk tagetes (Tagetes Minuta). På Impectas sida hittar jag följande text: Mycket uppmärksammad biologisk bekämpningsväxt. Motverkar angrepp av nematoder (trådmask) i jorden samt de flesta skadeinsekter. Nedgrävd bladmassa motverkar svåra ogrässorter. Modern forskning visar att växtens egenskaper kan användas mot virussjukdomar. Bladen används traditionellt som krydda i soppor, kötträtter m.m. Lättodlad. Tätt, yvigt växtsätt.
En söt rackare är den röda kardon som jag hittat Rouge d'Alger där knopparna även skall gå att äta (inte bara stjälkarna som annars). Om inte annat så blir det vackra plantor!
Här nedan är det yttepytteskott av röksalvia (Salvia Apiana) som sticker upp. Det är en sort som används som rökelse i olika ceremonier har jag läst.
Här kommer det jag fått för mig skulle vara sååååå svårt att få att gro - Wasabi (Wasabia Japonica). Men när jag sansat mig efter ha sett att fem av sex frön grott läste jag på igen - trixet är att överleva plantan över vintern... Tja vi får se. Tanken på att odla äkta wasabi är alltför attraktiv för mig för att inte försöka så, vi får se vad det blir av det hela.
Slutligen tittar jordmandeln (Cyperus esculentus) upp så fint. Har lärt mig av erfarenhet nu att först blötlägga dom i några dagar och sedan fylla ett tråg med plantjord och sedan ett tunt lager magerjord där de får gro och sedan kunna stanna ett tag, innan de kan planteras om. Behöver komma igång tidigt för att det skall hinna bli en bra skörd.
Nu väntar jag ivrigt på att chilifröna skall få fart... Skall tänka på det där med hojtandet har jag lovat...

söndag 2 februari 2014

Små och stora aktioner.

För mig känns det total främmande att inte odla mat och föda upp djur på ett naturligt och ekologiskt sätt. Att försöka leva i bättre balans med naturen och vara rädd om den känns angeläget och självklart - även om det kan vara svårt ibland i dagens moderna samhälle.
Allt vi stoppar in i livsmedelskedjan kan påverka på sätt vi inte kan förutspå. Att rubba den naturliga balansen kan få ödestigra konsekvenser. När jag var barn på 70talet var tex rovfåglar något extremt sällsynt. Det kvicksilverbetade utsädet på åkrarna som småfåglarna åt och som sedan koncentrerades i rovfåglarna, som står högre i näringskedjan, gjorde att rovfåglarna fick svårt att föröka sig. Läs gärna mer i Naturvårdsverkets skrift genom att klicka här
Nu är frågan om GMO mycket aktuell i Sverige och hos Lisa finns ett upprop och mer information.

En monumentalt mycket mindre räddningsaktion genomfördes här igår. Framför våra ögon dundrade en blåmes in i  ett köksfönster och blev liggande i snön. Då våra katter naturligtvis har ett omättligt intresse av just småvilt insåg jag att den skulle snabbt skulle bli ett skrovmål på ett lite ojust sätt. Att katter jagar är en sak men de behöver ju inte gödas med olycksfåglar... Jag fiskade upp den lille förvirrade rackaren som blinkade snabbt med sina pepparkornsögon. Snäckan en av katterna kom direkt för att se vilken spännande tallrik med mat jag stod och höll i handen... Efter en stund kvicknade krabaten till och flög iväg.
Andra fåglar som glädjer oss är våra hönor som trots att det är vinter producerar ägg för fullt (utan tilläggsljus). De verkar ha förskjuten årsrytm - de la inga ägg på våren... och ruggade i höstas och... ja vi tackar bara och tar emot.
Vi har ju ett pottpurri med hönssorter så det är stort och smått och beige och blått...
 Vi ses!